{ "title": "Tuzda Balık", "image": "https://www.balik.web.tr/images/tuzda-balik.jpg", "date": "19.01.2024 04:34:53", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Tuzda balık; Bir çoğumuzun hiç denemediği fakat deneyenlerin de asla vazgeçemeyecekleri bir lezzettir tuzda balık. Omega 3 gönünden oldukça zengin bir besin olan balığı birçok çeşitte hazırlayıp tüketmekteyiz. Dilersek fırında buğulama dilersek yağda kızartma dilersek de ızgarasını yapıp tüketmekteyiz. Fakat bir çoğumuzun hiç duymadığı veya duyup da hiç tatmadığı bir lezzet bulunmaktadır tuzda balık. Tuzda balık hazırlayıp enfes bir balık ziyafeti çekebiliriz. Ayrıca tuzda pişirilmiş balığın lezzeti hiçbir lezzete uymaz. Evimize yemeğe davet ettiğimiz özel bir misafir içinde iyi bir yemek alternatifidir. Salamura veya kaya tuzu ile pişirilen balık sanılanın aksine tuzu tamamen içerisine çekmemektedir. Aksine sası ve yosun kokusundan arınmış tuzla terbiye edilmiş enfes bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken balık tuzda pişirildiği taktirde vitamin değerini kaybetmemiş olur. Ayrıca kefal, levrek, somon, lagos gibi iri balıklar tercih edilmektedir. Şimdi sıklıkla yaptığım tuzda balık tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım denersiniz ben beğeneceğinizi umuyorum.

Tuzda balık için gerekli malzemeler
Terbiyesi için
Tuzda balık Nasıl Yapılır?

Öncelikle en tazesinden bir adet iri balığın içini bir güzel çıkartıp temizliyoruz. Balığın çeşidini siz belirleyebilirsiniz. Tuzda hazırlayacağımız balığın sadece iç kısmını temizliyoruz pulları başı ve kuyruğu üzerinde kalıyor. Pulları tuzun deriye yapışmasını önleyecek. Daha sonra Kabuklarını soyup ince ince kıydığımız kuru soğanı bir kâseye koyup içerisine biberiye, defne yaprağı, taze kekik ve iki diş sarımsağı ekleyip karıştırıyoruz. Soğan ve sarımsak hariç diğer malzemeleri doğramaya gerek yok çünkü bu malzemeler balığa aroma vermesi için piştikten sonra balıktan ayıracağız. Hazırladığımız harcı balığın iç kısmına dolduruyoruz ve limonu halka şeklinde dilim içine yerleştiriyoruz.

Balık bir kenarda beklerken biz tuz harcını hazırlıyoruz. Tuz harcı için derince bir kabın içerisine 4 adet yumurta akını kırıp içerisine tuzu ekliyoruz. Tuz yumurta akıyla iyice katılaşmadan suyu döküp iyice harç haline getiriyoruz. Daha sonra pişirim yapacağımız tepsinin içine yağlı kâğıt serip hazırladığımız tuzun yarısını tepsinin altına serip elimizle bastırarak düzlüyoruz. Daha sonra balığı üzerine yatırıp içene tuz kaçırmadan kalan tuzu her yerine kaplıyoruz. Hiç hava almayacak şekilde iyice kapattığımız balığın üzerindeki tuzu iyice sıvamak için arada elimizi suya batırabiliriz. Hazırladığımız tuzda balığı önceden ısıttığımız 200 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişiriyoruz. Pişirdiğimiz balığı fırından çıkartıp üzerindeki tuz tabakasını çekiş tornavida veya bıçak yardımı ile dikkatli bir şekilde kırıyoruz. Ortasından dikkatli bir şekilde kırıldığında tuz kaya gibi ikiye ayrılıp balık ortaya çıkacaktır. Balığın derisini ayırıp servis yapıyoruz. Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık ve afiyet olsun.
" } ] }