{ "title": "Uskumru Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/uskumru-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:08:00", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Uskumru Balığı, Görüntü itibari ile füzeyi andıran uskumru balığının derisi zar gibi olup sırt tarafı koyu yeşil renkte çizgiler barındıran bir balık türüdür. Göçmen bir balık türü olan uskumru balığının eti kırmızı renkte olup orta sularda yaşamaktadır. Yağlı olduğu dönemlerde ızgarada çok lezzetli olan ülkemizde çok fazla tüketilen ekonomik bir balık türüdür. Ülkemizde yaz aylarında Karadeniz de çok fazla görülerek üreyen bir balık türüdür. Çoğunlukla ekim ayının sonunda Marmara denizine göç eden ve kış aylarında bu bölgede burada barınan uskumru balığı ekonomik açıdan oldukça değerlidir. Görüntü itibariyle sır tarafı açık ve koyu yeşil renkte olmakla birlikte vücudunda mavi çizgiler bulunmaktadır. Hakeza karın bölgesinde beyaz renkli olan bu lakı türünün gözleri kolyoza göre daha ufak bir tür olup ağırlığı ortalama 125 gram civarındadır.

Ülkemizde göç balığı olan uskumrugiller Çanakkale üzerinden Ege ve Akdeniz sularına göç eder. Buradan Marmara'dan geçerek bir daha Marmara denizine gelmezler. Bu bölgelerde avlanma az olmasından dolayı boyları 60 santimi bulmaktadır. Denizlerde boyları ortalama 25 santimi bularak en fazla bu kadar büyümektedir. Bunun temel nedeni hatalı avlanma teknikleri ve yunus ile köpek balığı türlerinin sürekli uskumrular ile beslenmesinden dolayı fazla büyüyemezler. Özellikle Marmara ve Karadeniz de yakalanan uskumruların lezzeti Okyanus da yaşayan uskumrulardan daha fazladır. Bunun temel nedeni bizim denizlerimizdeki tuz oranının, okyanusa nazaran daha az olmasından kaynaklanmaktadır. Uskumru balığı Karadeniz bölgesinde tutulduğu zaman kurutularak çiroz şeklinde tüketilmektedir. Bunun temel nedeni Karadeniz sularında bu balığın daha yağlı olması hasebi ile kurutularak uzun vadeli tüketilmesi sağlanmıştır. Ülkemizde balık ticareti yapan kişilerin 20 cm. Altında olan uskumrular tutulduğu taktirde su ürünleri kanunu gereğince para cezası uygulanmaktadır.

Uskumru Balığının Yaşam Alanları

Uskumru balığı ülkemizde Karadeniz, Akdeniz, Marmara Denizi ve Ege bölgesinde sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu balık türünün yaşam alanı oldukça fazladır. Okyanus da fazlaca görülen uskumru balığı Japonya da Kuzey denizler ile Kuzey Amerika sahillerinde bulunmaktadır. Bu balığı bilimsel olan Latince ismi ise Scomber scombrus'tur. Bu balık türü bitki ve meyve tohumları ile beslenmektedir. Bunun yanı sıra birçok balık türünün yumurtalarını tükettiği görülmüştür. Yapılan araştırmalarda bu balığın en fazla yağlı olduğu dönemlerde ızgara ile tüketildiği görülmüştür. Üzerine limon sıkılarak çok fazla tüketildiği gözlemlenmiştir. Uskumru familyası çoğunlukla koloni halinde yaşarlar ve koloni halinde beslenirler. Suyun sıcaklığına göre Okyanus üzerinden denizlere doğru ilerleyerek yaşamlarını sürdürürler. Uskumru balıkları üzerinde yapılan araştırmalar da herhangi bir saldırıya maruz kalmayan bir uskumru ortalama 7 yıl kadar yaşayabilmektedir. Üreme dönemlerinde dişi uskumrular yumurtalarını bıraktıktan sonra üzerine erkek uskumrular spermlerini bırakarak doğal döngünün sağlanmasına katkıda bulunmaktadır.

Uskumru Balığının Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde sevilerek tüketilen bu balık türünün sağlığa oldukça faydaları bulunmaktadır. Özellikle çocukluk dönemlerinde içinde bulunan proteinden kaynaklı olarak çocukların kemik gelişiminde etkilidir. Hakeza göz sağlığı açısından bulunmaz bir nimet olan uskumrunun faydaları saymakla bitmez. Karaciğer ve akciğerin kendisini yenilemesi noktasında vücut anatomisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca uskumru balığının içinde bulunan enzimlerin hafızayı güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
" } ] }