{ "title": "Vatoz Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/vatoz-baligi.jpg", "date": "22.01.2024 01:20:02", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Vatoz Balığı, Dünya üzerinde bulunan balıkların tamamı, iskelet yapıları olarak iki ayrı guruba ayrılmaktadır ve Osteichthyes sınıfını kemikli balıklar oluşturmaktadır. Bu sınıftaki balıklar ise çok geniş olarak sınıflandırılmakta olmalarından dolayı öteki balıklardan ayrılmaktadır. Vatoz balığı da dâhil olmak üzere ejderha balıkları ve köpek balıkları ise Chondrichthyes gurubunda yer almaktadır.

Vatoz Balığının Yapısı

Vatoz balıklarından birçoğunun şekli başka balıkların vücut şekillerinden farklıdır. Bunun yanında, vatoz balıklarının kendilerini akrabaları olan köpek balıklarından ayıran büyük ve köklü farklılıkları bulunmaktadır. Vatoz balıklarının bu özellikleri içinde en önemli olanı göğsünde bulunan yüzgeçlerin görüntüsünün genellikle bir kanat gibi geniş olmasıdır. Vatoz balığı bu geniş kanatları sayesinde bir yarasanın havada süzülmesi gibi suyun içinde hareket etmektedir ve yine bu kanatlar ile suyun yüzeyini belli bir düzen içerisinde yararak ilerlemektedir. Vatozlar bu kanatları vatozları ileri doğru itmekte ve bu sayede de dalganın üzerinde oldukça ileri gitmesine olanak sağlamaktadır.

Vatoz balıkları kıkırdaklı balıklar olarak betimlenmektedir ancak bu balıkların iskelet yapısı tam anlamı ile kıkırdağa benzer bir yapıdan oluşmamaktadır. Bunun yanı sıra, özellikle de yaşı daha ilerlemiş olan vatoz balıkları ve derin olmayan denizlerde yaşayan vatoz balıklarının kıkırdakları kemikler ile sağlamlaşmıştır. Vatozların boyu 10 cm ile 7 cm arasında değişmektedir. Oldukça büyük olan ve göğsünde bulunan yüzgeçler ile gövdelerinin birleşmesine disk adı verilmektedir. Vatoz balığının şekli hangi türde olduğuna göre değişmektedir.

Elektrikli Vatoz Balığı

Elektrikli vatoz balığının şok verme yeteneği çok eskilere dayanmakla birlikte bu özellik yalnızca vatoz balığına özgü olmamaktadır. Vatozların ulaştıkları en yüksek elektrik gücü 220 volttur. Bunun yanı sıra elektrikli yılan balıklarının ürettiği elektrik akımı ise 550 volt ile vatoz balığının elektrik gücünden çok daha fazla olmaktadır.

Elektrikli vatozlar vücutlarının her tarafında bulunan çiftli yapılar sayesinde elektrik vermektedir. Elektrik organları olan bu çiftli yapılar, jel benzeri elektrik iletme özelliği olan bir madde ile paketlenmiş katmanlardan oluşmaktadır. Vatoz balıklarının gövdelerinin altında negatif elektrik yükü bulunmaktadır. Üst yüzeyinde pozitif elektrik yükü mevcuttur.

Vatozların Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Vatoz balığının beyninin iç kısmında lop ismi verilen elektrikli organdan çıkan elektriğin kontrol edilmesini sağlayan bir bölüm mevcuttur. Vatoz balıklarının, karşılarına çıkabilecek tüm tehditlere karşı gelen bu tehdidi etkisiz hale getirmeye yarayan bir savunma sistemi bulunmaktadır ve vatozlar, tehdit anında hemen tepki vererek direkt olarak saldırı yönüne ve tehdide yönelik olarak elektrik şoku üretmektedirler. Vatoz balıkları kendi ürettikleri elektrik akımını yine kendi vücutlarında geçecek şekilde yönlendirmemektedirler. Bunun sebebi ise vatoz balıklarının gövdelerinin elektrik akımını iletmemesidir. Vatozlar tarafından üretilen elektrik akımı, onun için tehdit oluşturma potansiyelinde olan farklı canlılara çarpmak için ilerlerken deniz suyu aracılığı ile iletilmektedir.

Vatoz balıkları elektriklerini yalnızca kendilerini savunma ve düşmanlarından korunma amacıyla değil, yiyecek elde etmede de etkin olarak kullanmaktadır.
" } ] }