{ "title": "Zebra Balığı", "image": "https://www.balik.web.tr/images/zebra-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 21:45:13", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "
Zebra balığı, Doğal yaşam alanı Asya olan, sazangiller familyasından, 4-6 cm boyunda, yumurtayla çoğalan tropikal bir balık türüdür. Genel olarak 80 ile 180 arasında yumurta bırakır ve yumurtalarına eşiyle birlikte bakar. Diğer akvaryum balıkları ile barışçıl olmakla beraber çiftleşme döneminde geçimsiz olabilir. Genetik araştırmalarda yararlanılan, çok hareketli, barışçıl bir balıktır. Akvaryumda kolayca çoğaltılabilir. Bitki bulunan yüzecek geniş alanı olan akvaryumları sever. Zebra balıkları sürü balıklarıdır. Akvaryumda gurup halinde beslenmesi gerekir. Anne ve baba yavrularına birlikte bakar. Gün ışığı ile yavrularını gezintiye ve yemlemeye çıkardığını, karanlık olmasıyla yavrularını yuvasına topladığını veya yuvadan ayrılan bir yavrusu olduğunda onu hemen ağzına alıp yuvaya geri getirdiği tehlikelerden korumaya çalıştığı görülmüştür. Anne zebra balığı yavrularının yem bulabilmeleri için zemindeki kumları ağzı ile püskürterek taşların kumların arasından kalmış yemlerin çıkmasını sağlayarak yavru balıklarının beslenmelerine yardımcı olmaktadır.

Zebra balığının yaşam alanı nerelerdir?

Zebra balıkları uygun ortam koşulları sağlandığı halde 10 yıla kadar yaşayabilmektedirler. Zebra balıkları maksimum 10-15 cm büyüyebilmektedir. Zebra balığı için su sıcaklığı 22-28 derece olmalıdır. Zebra balığının yaşayabilmesi için 90-120 litrelik akvaryum olması gerekmektedir. Zebra balıklarının yaşadığı akvaryumlarda başka balıklar olmaması gerekmektedir. Zira yavru zebra balıklar büyüme sırasında akvaryumda yaşayan diğer balıklara yem olurlar. Zebra balıkların yavrusu erginleşme süresine kadar anne balığın yanında olmalıdır.

Zebra balığının satıldığı yerler nerelerdir?

Zebra balığı, Doğu Hindistan bölgesinde Güney Doğuda, Pakistan'da, Bangladeş'te ve Ne pal'de görülür. Çoğunlukla küçük akıntılar, pirinç tarlaları, kanallar gibi durgun ve düşük debili sularda yaşarlar. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'da akvaryumculukta kullanılır. Son zamanlarda genetiği değiştirilerek üretilmiş olan kırmızı, sarı, yeşil balık çeşitleri de ticari olarak satılmaktadır.

Zebra balığı nasıl çoğalır?

Zebra balığı diğer tür balıklar gibi yumurtlayarak çoğalmaktadır. Zebra balığı eş seçiminde zorluk çekmektedirler, bu da karakteristik özellikleri arasındadırlar. Çok eşliliği kabul etmezler ve dişi ve erkek zebra balığı eşleştikten sonra başka bir eş seçmezler. Doğal yaşam alanı olan Malawi gölünde kayaların dibine yumurtlamaktadırlar. Erkek birey olan zebra balığı yumurtayı döller ve yumurtayı korumaya alırlar. Zebra balığı belli erginleşme dönemine geldiğinde akvaryuma alınmaktadırlar.
" } ] }