Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizlerinde, ılık denizlerde ve sahillerimizde yer alan bir balık türüdür. Gümüş balığının boyu 15 cm ebatlarındadır. Yaşadıkları denizin kumsal kısımlarını çok seven bir balıktır. Bazı türleri tatlı sularda da yaşamaktadır. Deniz yüzey kısmına yakın dolaştıkları için çok çabuk avlanırlar. Her mevsimde bulunan bir balık olmasına karşın, en lezzetli dönemi mart ve nisan aylarıdır. Gümüş balığının ince ve uzun olan vücudu yuvarlak pullarla örtülüdür. İri gözleri, iki sırt solungacı arası açık, göğüs solungaçları yüksekte ve kuyruk olan yüzgeçleri oldukça derin, çatallı bir özelliğe sahiptir. Eti oldukça lezzetlidir. Gümüş balığı özel ağlar ve kerne ile yakalanır. Bu balığın eti genellikle levrek avında olta yemi olarak da kullanılır.

Genellikle balık yavruları ve plankton adı verilen küçük canlılarla beslenirler. Bu balık mart ayının başından nisan ayının sonuna kadar yumurtlama dönemi yaşar. Tatlı sularda yaşayan türleri süs balığı olarak beslenir. Güney Kaliforniya sahillerinde yaşayan gümüş balıkları, her dolunayda ve mehtaplı yaz gecelerinde, gelgit olayının etkisiyle kumsal sahillerine sokulurlar. Dişi gümüş balıkları ıslak kumların yüzeyine çıkarak göğüs solungaçlarına kadar kuma gömülür ve orada yumurta yaparlar. Erkek balıklar da yumurtaların üzerine sıvılarını döküp yumurtaları döllerler. Yumurtlama işlemi bittikten sonra balıklar sıçrayarak dalgalara ulaşır ve yaşam alanlarına dönerler. Yumurtalar iki hafta sonra med olayının gerçekleşmesi zamanına kadar kumda kalıp gelişimini tamamlar. Suların ikinci yükselmesinden sonra yumurtalar suya kapılarak bir denize açılır ve yavrular dalganın etkisi ile sürüklenir. Sonra yüzerek beslenmeye başlarlar. Gümüş balıklarının bu üreme işini ayın hareketlerine göre nasıl ayarladıkları da merak edilen bir konudur. Protein bakımından oldukça zengin olan gümüş balığı, karbonhidrat ve şekerin az olması sebebiyle sağlıklı bir besindir. A, B1, B2 ve D vitaminleri yönünden de oldukça zengin olan bu balık siyah etli balıklar grubuna girmektedir. Beyaz etli balıklara kıyasla çok daha yağlıdır ve daha az jelatin barındırmaktadır. Bu sebeple haşlamaya uygun bir balık değildir Ayrıca sindirimi de daha zordur. Temmuz, ağustos ve eylül ayları boyunca rahatlıkla tüketilebilir.

Gümüş Balığı Nerelerde Bulunur?

Gümüş balığı ülkemizde başta Marmara bölgesi olmak üzere yaygın Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de bulunmaktadır. Değişik su ortamlarına alıştırılmış olan bazı alt çeşitleri Sapanca ve İznik Gölleri gibi tatlı sularda bulunmaktadır. Türkiye dışında ise Atlas Okyanusu civarında özellikle İspanya, Portekiz ve Fas kıyılarında bulunmaktadır. Güneydoğu Asya ve çevre adaların kıyı kesimlerinde ise bu balığın alt türlerine rastlamak mümkündür. Süveyş Kanalı'na açılmasıyla beraber Akdeniz'e akın eden bu balık ve türleri bu yolla tüm denizlerimize yayılmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Sardalya Balığı Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Balık Gölde Kıvrıla Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Balık Gölde Kıvrıla Türleri ve Özellikleri

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ciklet Balıkları Türleri ve Özellikleri

Ciklet Balıkları Türleri ve Özellikleri

Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Balık Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Balık Malzemeleri Nelerdir?

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Levrek Balığı Türleri ve Özellikleri

Levrek Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Çupra Balığı Türleri ve Özellikleri

Çupra Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kalori?

Balık Kalori?

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Balık Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Balık Oltası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Oltası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Eşkina Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifleri ve Malzemeleri

Vatoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Vatoz Balığı Türleri ve Özellikleri

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri