Ala Balık

Ala Balık; soğuk ve duru sularda yaşayan bir balık türüdür. Eti turuncu renktedir, deniz ve tatlı sularda yaşarlar. Genellikle 20 ile 100 cm boyundadırlar. Ağırlıkları ise 10 kg bulmaktadır, vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Diğer balıklara oranla alabalık eti.

Protein açısından en yüksek olanıdır. Ala balığın içindeki bazı yağlarda vücudun enerji üretimine katkıda bulunur.
Zekâ gelişimi, depresyona da iyi gelir, ayrıca alabalık B 12 vitamini bakımından da oldukça zengindir, günlük demir ihtiyacının yüzde onundan fazlasını karşılar. O mega 3 açısından da zengin bir balık türüdür. Özellikle çocuklarda zekâ ve vücut gelişiminde nemli rol oynamaktadır, anne sütüyle neredeyse eşdeğerdir, hücre yenileme özelliği olduğu için yaşlılar içinde vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Kalp -damar hastalıklarına iyi gelir, kolesterolü düşürür, romatizma hastalıklarına ve sistemine de yardımcı olur. Ala balığın bir diğer önemli özelliği ise pişerken etrafa rahatsız edici bir koku bırakmamasıdır. Kılçıkları azdır ve bol etli bir balıktır. Ala balıkların da pek çok çeşitleri vardır, bu çeşitlerden en çok bilinenler ise dağ, göl, dede, mekik ve gök kuşağı olanlarıdır. Ala balığını yakalamak çok da kolay değildir, çünkü bu balık türü hem uyanık hem de yırtıcıdır. Gözleriyle denizin hem altını hem de üstünü kontrol ederler, kendi avını yakalamak için dalgalı kayalık bölgeleri seçerler. Deniz ve tatlı su alabalıkları yumurtlamak için göl ve nehirlere göç ederler.
Ala balıklar üreme dönemlerinde renk değiştirirler dişiler, mat renkte erkekler ise parlak renge dönüşürler, alabalıklar her seferinde 2000 civarında yumurta bırakırlar. Ekin-şubat ayları arasında yumurtlarlar ve 2-3 ay sonra yavrular çıkmaya başlarlar.

Ala balık suni balıkçılıkta da en çok tercih edilen bir balık türüdür, özellikle gök kuşağı balığı tercih edilmektedir. Doğu Anadolu, Karadeniz, Akdeniz bölgesinde Çıldır, ulu dağ, sapanca, gölünde üretimleri yapılmaktadır. Ala balık yetiştiriciliğinde önemli olan su kalitesidir. Ala balıklar 15-18 derece su sıcaklığında gelişirler, suyun sıcaklığı onlar için çok önemlidir. Çünkü, bu sıcaklık 25 derecenin üzerine çıktığında balıklarda ölümler yaşanmaya sebep olur. Ayrıca su kaynağında ağır metaller bulunmamalı, içindeki zehirli gazların uçurulması gerekmektedir. Ala balık tüketmeyen insanlar içinde bir diğer seçenek ise alabalık yağlarıdır. Bunlar kapsül veya yağ şeklindedir, Ala balık yağı cilde masaj yaparak yedirilmelidir. Bu yağ, romatizma, bel ağrısı, kas ve adale ağrıları, kas gevşetici özellikleri vardır. Balık yağının bir diğer faydası ise göz kuruluğu ve ciddi görme sorunlarına sebep olan göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ala balık kapsül olarak tüketilecekse dozajı mutlaka bir Uzman tarafından belirlenmelidir. Fazla alındığında sağlık açısından ciddi risklere sebep olmaktadır.
21.01.2024 07:09:43
Ala Balık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ala Balık Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ala Balık"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024