Balık Yumurtası Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Balık Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Balık Yumurtası (Havyar)

Balık yumurtası, dişi balıklardan alınan ve insanlar için tüketilen oldukça değerli bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası, her balıktan elde edilebilse de en değerli olanı mersin balığının yumurtasıdır. Mersin balığı yakalandığında yumurtalarının zarar görmemesi için balığın rahatça ölmesi beklenir. Bunun nedeni, balığın herhangi bir tehdit hissettiğinde salgıladığı ekşi bir kimyasalın yumurtaları bozmasıdır.

Balık yumurtası, havyar olarak tüketildiğinde bazı işlemlerden geçirilir. Topak halinde adeta yumurta kütlesi gibi olan balık yumurtası, tuzlama ve tütsüleme yapılmadan tüketime sunulmaz. Bu besin, çeşitli ülkelerde sevilen mezeler arasında yer alır. Sazan, ringa, uskumru, tırsi, som balığı, dil balığı ve kefal gibi balıkların yumurtaları oldukça makbuldür.

Balık Yumurtası Elde Etme Süreci

Balık yumurtası elde etmek için önce yumurtalı olan balıklar yakalanır ve karın kısımları çıkarılarak, içerideki yumurtalar alınır. Bu işlem genellikle balık canlıyken yapılır. Ardından balığın karnı dikilerek, yeniden denize bırakılır. Bu şekilde alınan balık yumurtalarından sonra balık ölmediği için bir sonraki yıl yeniden yumurta almak mümkün olur. Balıklardan yumurta elde edebilmek için özel havuzlarda balık besleyen ticari işletmeler de bulunmaktadır.

Balık Yumurtası (Havyar) Kaç Çeşit Olur?

Balık yumurtası iki farklı renkte olur. Bunlardan siyah renkte olanı mersin balığının dişisinden, kırmızı renkte olanı ise somon balığından elde edilir. Siyah havyarın değeri diğerine göre daha yüksektir ve satışı daha fazla fiyata yapılır. Balık yumurtasının değeri aynı zamanda yumurtaların çapıyla belirlenir.

  • Beluga: 2,5-3 mm çapında olup, tereyağı tadında lezzetiyle çok değerlidir. Her balık yumurtasının orta kısmında gözle görülebilecek şekilde olan tanecikler, koyu siyah renkten gri tonuna kadar değişir.
  • Kaluga: Taneleri 2-3 mm çapındadır. Bu balık yumurtası, Beluga havyarından sonra en değerli olanıdır. Beluga havyara göre daha küçük taneli olup, lezzet olarak da cevizi andırır.

Balık yumurtalarının en lezzetli olduğu dönem ise kış aylarıdır.

Balık Yumurtasının Faydaları Nelerdir?

Balık yumurtası, besin dışında kozmetik ürünlerde de kullanılır. Cildi yenileyen, kırışıklıkları önleyen özelliği bulunur. Bu nedenle özellikle erken yaşlanma belirtilerini önler. Bunun dışında ciltte açık yaraların iyileşme süresini de kısaltır. Beyin açısından zihin açıcı, zihni geliştiren etkisi de vardır. Balık yumurtası, içeriğindeki B12 vitaminiyle bu faydayı sağlar. Ayrıca protein açısından zengin olduğundan, tüketildiğinde vücuttaki yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir. Enerji verici etkisi oldukça belirgindir. Afrodizyak etkisi de bulunan balık yumurtası, bu faydaları sayesinde çoğu ülkede sevilen bir besin haline gelmiştir.

Balık Yumurtası Nasıl Servis Edilir?

Balık yumurtası, yani havyar, ordövr tabaklarında her zaman kendine yer bulur. Ancak servis edilmeden önce buzdolabında bekletilmelidir. Daha sonra içinde buz dolu bir kâsenin içinde servis edilmelidir. Yanında soğan, limon, tost ekmeği ve yumurta ikramı yapılabilir. Balık yumurtası açıldığında 2-3 günde tüketilmesi gerekir. Kahvaltıda ve şampanya eşliğinde mükemmel bir ikramdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Misina Balık Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balığın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri