Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Somon Balığı Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Tarifi

Somon omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir balık türüdür. Balığın vitamin ve mineral değerlerini bilenler, genellikle haftada en az iki gün somon tüketmeye özen gösterirler. Haftanın iki günü balık tüketenler için, en az bir ya da iki haftada bir somon balığını tercih etmelerini tavsiye ediyorum. Somon balığı, sade olarak pişirildiğinde biraz tatsız bir lezzete sahip olabilir. Ancak, somon çeşitli sebzelerle zenginleştirildiğinde enfes bir lezzet sunar. Somon balığının birçok pişirme yöntemi vardır. Ayrıca somon balığı, enfes bir akşam yemeği olarak misafirlerinize sunabileceğiniz iyi bir alternatiftir.

Somon balığı, kızartmadan ziyade ızgara veya fırında pişirildiğinde daha lezzetli olur. Yağlı bir balık olduğu için kızartma yapıldığında daha fazla yağ çeker. Bugün sizlerle fırında somon tarifi nasıl yapılır, onu paylaşacağım. Ancak somon balığı tarifine geçmeden önce, somon balığını fırında yapmayı düşünenler için bir püf noktasını paylaşmak isterim. Somon balığını fırında pişirirken güveç tavaları kullanmanızı öneririm. Güveç tavanın kendine has toprak kokusu, somonu daha iyi pişirir. Ayrıca somon balığında en önemli unsur sosudur. Siz de somonu en lezzetli haliyle pişirmek isterseniz, paylaştığım somon balığı tarifine uymanız yeterli olacaktır.

Somon Balığı Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • Kişi sayısına göre somon fileto (ben 4 kişilik 4 adet kullanıyorum)
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı kapya biberi
  • 2 adet sarı dolma biber

Somon Balığı Sosu İçin

  • 1 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Somon Balığı Üzeri İçin

  • 10-15 adet çeri domates
  • 1 demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Somon Balığı Nasıl Yapılır?

Öncelikle en taze somonu balıkçınızdan alıp güzelce temizletin. Daha sonra somonu fileto şeklinde ayırıp soğuk suyla yıkayın. Güveç tavanın içini yağlayıp somon filetoları dizin. Kabuğunu soyup halka şeklinde doğradığınız kuru soğanları balıkların üzerine dizin. Kırmızı kapya biberini ve sarı dolma biberleri de halka şeklinde dilimleyip kuru soğanların üzerine dizin. Fırını çalıştırıp ısınmasını beklerken somon için sos hazırlayın.

Küçük bir kâseye limon suyu, zeytinyağı, susam, karabiber, tuz ve ince doğranmış sarımsağı ekleyip karıştırın. Hazırladığınız sosu somon ve sebzelerin üzerine gezdirin. Önceden ısıttığınız 200 derece fırına somonları sürün.

Somonlar fırında pişerken, servis esnasında üzerine koyacağınız malzemeleri hazırlayın. Küçük bir tavada ayçiçek yağı ve çeri domatesleri birkaç dakika kavurun. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz dereotunu ince ince kıyıp ekleyin. Pişen somonları fırından çıkarıp birer porsiyon olarak servis tabaklarına alın. Üzerine hazırladığınız karışımdan birer kaşık ekleyip servis yapın. Somon balığı tarifini denediğinizde beğeneceğinizden eminim. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık İsimleri Nelerdir?

Balık İsimleri Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Balık Türleri Nelerdir?

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balığın Faydaları Nelerdir?