Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Akdeniz Balık Çeşitleri

Akdeniz, sıcak-ılıman bir iklime sahip olan ve dünyanın en büyük iç denizlerinden biridir. Yaklaşık 1500 metre derinliğe sahiptir ve yüzeyden aşağıya doğru olan akıntılar nedeniyle dip sularının oksijen miktarı Marmara ve Karadeniz'den daha fazladır. Akdeniz'de önemli ölçüde gel-git hareketleri bulunmamaktadır. Denizin suyu yüksek sıcaklık, besleyici tuz kaynağı akarsular ve tuzluluk açısından fakirdir. Bölgede günümüzde bilinen 90 çeşit balık türü yaşamaktadır.

Akya Balığı

Akya balığı, Kuzu, Leka, İskender ve Çıplak balığı olarak da bilinmektedir. 50-100 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 60 kilogram ağırlığındadır. Küçük balıklar, yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir. Akya balıkları, deniz diplerinde ve kıyıya yakın ufak sürüler halinde dolaşırlar. Çevresindeki balıkları yok edecek kadar yediklerinden dolayı "canavar balıklar" olarak bilinirler. Geçmişte aşırı avlanmaları nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır ve bu nedenle korunmaları gerekmektedir. Lezzet bakımından oldukça iyidir.

Barbunya Balığı

Barbunya balığı, ılık ve sıcak sularda, çamurlu sahillerde ve ortalama 300 metre derinlikte sürüler halinde yaşar. Yaklaşık 12-15 santimetre uzunluğundadır, en uzunu ise 40 santimetreye ulaşabilir. Suyun ısısına göre yaklaşık 10 yıl boyunca yaşayabilirler. Nisan-Haziran aylarında 15.000-100.000 adet yumurta bırakabilirler. Eti oldukça lezzetlidir ve bol miktarda avlandığı için ekonomik anlamda değeri yüksektir. Akdeniz dışında Ege Denizi'nde de bulunur. Kum barbunu, Paşa barbunu, Ot barbunyası ve Kaya barbunyası olmak üzere dört türü vardır. Bu türler arasında en makbulü Kaya barbunyasıdır.

Çipura Balığı

Çipura balığı, Akdeniz'de küçük sürüler halinde bulunur ve çiftliklerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Etçil bir balık olup, ufak kabukluları ve balıkları kolaylıkla avlayabilir. Yazın sığ alanlarda, kışın ise 40 metre derinliklerde yaşar. 2 yaşını geçmiş olan çipuralar daha derin sulara çekilebilir. Ekim-Aralık aylarında ürerler ve ortalama 100.000-150.000 arasında yumurta bırakırlar. Eti son derece lezzetli olan çipura balığı, ekonomik anlamda da değerli bir balıktır. Ağırlıkları 7 kilogram, uzunlukları ise ortalama 35 santimetre kadardır.

Lüfer Balığı

Lüfer balığı, füze şeklinde bir vücuda sahip olup, ufak pullarla kaplıdır. Keskin dişleri vardır ve sırtı koyu mavi, alt kısmı ise gümüş rengindedir. Akdeniz dışında Karadeniz ve Marmara gibi denizlerde de bulunur ve sürüler halinde yaşar. Soğuk denizlerde yaşayan lüfer balığının tadı ve kokusu daha güzeldir. Güneyde ise tadını ve kokusunu kaybedebilir. Eylül-Ocak ayları lüfer balığının en lezzetli olduğu dönemdir.

Levrek Balığı

Levrek balığı, füze şeklinde bir görünüme sahiptir. Yan tarafında ortalama 85 adet pul bulunur. Üst kısmı koyu gri, alt kısmı ise beyazdır. Deniz ve acı sularda yaşar. Levrek balığı 12 farklı türden oluşur. Çok gezici sayılmayan levrek balığı, yerli balık türlerindendir. Gençken grup halinde dolaşır, daha sonra tek başına yaşamını sürdürür. Yaşam alanı olarak kuytu ve karanlık bölgeleri tercih eder. 20 yıl kadar yaşayabilen levrek balıkları yaklaşık 60 santimetre boyunda ve 12 kilogram ağırlığındadır. 40 santimetreden küçük olanlar ispandek balığı olarak tanımlanır. Ocak-Mart aylarında yumurtlar ve yaklaşık 500.000-2.000.000 adet yumurta bırakırlar. Levrek balığı, lezzetli ve ekonomik anlamda değerli bir balıktır.

Orfoz Balığı

Orfoz balığı, oval bir vücut yapısına sahiptir ve kalın bir deri ile pullarla kaplıdır. Alt kısmı üst tarafa göre daha açık renktedir. 100 metre derinliklere ulaşan ve kaya aralarında yaşayan orfoz balıkları, yaklaşık 60 santimetre boyunda ve 15 kilogram ağırlığındadır. Boyları maksimum 140 santimetreye, kiloları ise 60 kiloya kadar ulaşabilir. 60 yıl kadar yaşayabilen bir balık türüdür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Kemikli Balıklar Türleri ve Özellikleri

Kemikli Balıklar Türleri ve Özellikleri

Balık Kalori?

Balık Kalori?

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Yayın Balığı Türleri ve Özellikleri

Ciklet Balıkları Türleri ve Özellikleri

Ciklet Balıkları Türleri ve Özellikleri

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Prenses Balığı Türleri ve Özellikleri

Prenses Balığı Türleri ve Özellikleri