Balık Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Balık Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ülkemizin üç tarafı denizle çevrili olması nedeniyle çok fazla balık tüketilmektedir. Ancak tüketilen bu balıklar bazen bayat olabilir veya bazı balık türleri insanların bağırsak ve mide sistemini olumsuz etkileyerek çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Yapılan araştırmalarda, istavrit, orkinos, çupra ve palamut gibi balıkların bayat olması halinde zehirlenme vakalarının sıkça rastlandığı görülmüştür. Aslında zehirlenme, bazı balık türlerinin toksin özellik taşıyan plankton veya toksin özellik bulunduran organizmaları yemesiyle ortaya çıkar. Bu toksinler balığın bünyesinde bulunur. Tutulan balığın içi temizlenip kafası koparılmasına rağmen bazen vücudunda bu toksinlere ait bakteriler bulunur. Zamanla bayatlayan balık üzerinde bu toksinler aktif hale gelir. Tam anlamıyla pişmeyen balık etinin içindeki bakterilerin tüketilmesi ile bu rahatsızlık türü ortaya çıkar.

Balık Zehirlenmesinin İnsan Vücudu Üzerinde Etkisi

Bedeni zayıf olan bir insan, bayatlamış bir balık tükettiği takdirde, balığın içinde bulunan toksinler mideye girer girmez çoğalmaya başlar. Bu toksinlerde bulunan bakteriler zamanla çoğalarak mide ve vücut üzerinde rahatsızlıklar oluşturur. Uzman doktorların yaptığı araştırmalar neticesinde balık zehirlenmesi geçiren bir kişide; şiddetli mide ağrısı, baygınlık, titreme, yüksek ateş, kusma, bilinç kaybı, bitkinlik ve olağan dışı kas krampları çok fazla görülmüştür. Böyle bir durumla karşılaşan kişi durumu iyi değerlendirmelidir. Çünkü bir kişi balık zehirlenmesi geçirmişse, ilk 1 saatlik dönem içinde yukarıda sayılan rahatsızlıkları çekecektir. Akabinde şiddetli ağrılar balık zehirlenmesinin yaşandığını gün yüzüne çıkaracaktır. Hatta bazen bu ağrılar kişinin yere yığılmasına, kusmasına hatta bayılmasına neden olabilecek düzeyde kramplardır. Böyle bir durumla karşılaşan kişi dikkatli olmalı ve çevresinden yardım almaya gayret göstermeli, bilincinin kapanmaması amacıyla sürekli konuşmalı ve gözlerini kapatmamalıdır.

Balık Zehirlenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Balık zehirlenmesi geçiren kişilerin çoğunlukla ciddi bir durumla karşılaşmadığı anlaşılmıştır. Birkaç istisna dışında ölüm gibi ciddi vakalar yaşanmamıştır. Dikkat eden bir kişi, yukarıda sayılan ağrılar 2-3 gün içinde ortadan kalkar. Ancak bir kişi balık zehirlenmesi geçirmiş ise mide bulantısı, baş ağrısı, baygınlık ve bilinç kaybı gibi rahatsızlıkları yaşamaması amacıyla bazı önlem ve tedaviler gerçekleştirebilir. Öncelikle zehirlenen kişi balıktan zehirlendiğinin farkına varır varmaz, midesinde bulunan bakterilerin daha fazla yayılmaması amacıyla kusturulmalıdır. Akabinde bağırsağa yayılan bakterilerin vücuttan atılması amacıyla müshil verilerek bağırsak ve boşaltım sisteminin dolaşımı artırılır. Bol bol sıvı tüketilmelidir. Durum ilerliyorsa konu uzman hekimlere bildirilerek midenin yıkanması sağlanmalıdır. Hasta bu dönemde katı yemek tüketmemeli ve hafif besinlerle beslenmelidir. Bunları yapan bir kişi 2-3 gün içinde eski sağlığına kavuşarak tekrar normal beslenme düzenine dönebilir. Ancak balıktan bu dönemde tiksinti duyan bir kişi bir daha balık yemek istemeyebilir. Vücut kendisini 2-3 gün içinde yenilemesine rağmen, kişinin vücudunda bulunan toksinler 7-10 gün içinde vücuttan atılır. Balık zehirlenmeleri bazı bünyesi zayıf olan kişilerde ani şoklara neden olabilir. Bu nedenle bilincini kaybeden bir durum söz konusu olursa, hasta kısa süre içinde acil servise ulaştırılmalıdır. Böyle bir durumda midesi yıkanan hasta yoğun bakımda gözlem altına alınır. Kısa süre içinde ayağa kalkan hasta kendini toparlar. Eğer tedavi yöntemlerine rağmen kişide rahatsızlık devam ediyorsa, konu uzman hekime bildirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Balıkta Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Oltası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Oltası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Çay Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Dil Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Mercan Balığı Türleri ve Özellikleri

Mercan Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Balık Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Tavuk Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Balık Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Papağan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Balık Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Balık İsimleri Nelerdir?

Balık İsimleri Nelerdir?

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu

Balık Yağı Hapı Faydaları ve Kullanımı

Balık Yağı Hapı Faydaları ve Kullanımı

Levrek Balığı Türleri ve Özellikleri

Levrek Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaya Balığı Türleri ve Özellikleri

Melek Balığı Türleri ve Özellikleri

Melek Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kalori?

Balık Kalori?

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Balık Sırtı Nasıl Yapılır?

Balık Sırtı Nasıl Yapılır?

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Balık Unu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Unu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Sokar Balığı Türleri ve Özellikleri

Sokar Balığı Türleri ve Özellikleri