Balık Ekmek Balık ekmek, özellikle kış aylarında vazgeçilmez bir lezzet olarak bilinir ve oldukça faydalı bir besin türüdür. Balığın içeriğinde bulunan mineraller sayesinde, özellikle çocukların gelişim döneminde önemli bir yer tutar. Denize kıyısı olan bölgelerde, taze olarak tutulan balıkların güzelce temizlenerek satışa sunulması, bu lezzetin ülkemizde çok fazla tüketilmesini sağlar. Ekonomik ve doyurucu özelliği nedeniyle, birçok balıkçının tercih ettiği bir yiyecek olan balık ekmeğin yapımı oldukça pratiktir ve kolaydır. Evlerimizde temizlenen balıkların, annelerimizin veya eşlerimizin ellerinden çıkan lezzetlerle ekmek arasına konularak yenebilmesi mümkündür. Yapılacak olan bir deniz gezisi sonrasında da usta ellerden bu lezzeti tüketme imkânı bulunmaktadır. Balık Ekmek Nasıl Yapılır? Balık ekmek, mangalda veya kızartarak yapılabilen iki farklı yönteme sahiptir. Yağlı balık türlerinden uskumru, şişlere takılarak köz ateşinde pişirilir ve genellikle yağda kızartılarak satışa sunulmaktadır. Bugün sizlerle, Eminönü sahilinde yapılan pratik balık ekmek tarifini paylaşacağım. Balık Ekmek Malzemeleri
Balık Ekmek Yapılışı Balıkçıdan alınan 3-4 adet balık güzelce temizlenir. Bağırsakları temizlenen ve başı koparılan balığın kılçıkları bıçak yardımıyla çıkarıldıktan sonra yıkanır. Akabinde, 5-10 dakika kadar suyunun süzülmesi beklenir. Yıkanan balığın suyu süzüldükten sonra, tuz ile karıştırılan mısır ununa bulanır. Unlanma işlemi tamamlandıktan sonra, bir tavaya yeteri miktarda sıvı yağ koyulur. Kızgın yağa balıklar koyulur ve 6-7 dakika sonra bir tarafı pişen balığın diğer tarafı da pişirilir. İki tarafı da piştikten sonra, lavaş ekmeğin üzerine balık yerleştirilir. Üzerine, daha önceden ince ince doğranmış kuru soğan ve doğranmış marul serpilir. Bir tutam tuz serpildikten sonra, tüketilmek üzere servis edilir. Afiyet olsun. |