Balık Pişirme

Balık pişirme, yöntemleri lezzetli bir balık yemenize yardımcı olacaktır. Balığın türüne, zamanına ve tercihinize göre uygun balık pişirme yöntemini tercih etmeniz gerekir. En lezzetli, sağlıklı balık pişirme ızgarada olur. Ancak her balıkta ızgara olmaz. Bu yüzden pişireceğiniz balığa uygun pişirme yöntemini tercih etmelisiniz. Öncelikle balıkları her zaman taze almalısınız.
Evinize geldiğinizde ya da balıkçınızda balığı mutlaka temizletmelisiniz. Balığı mümkünse hiç bekletmeden aynı günde pişirmeli ve tüketmelisiniz. En iyi sonucu bu şekilde alabilirsiniz. Eğer balığı hemen pişiremeyecekseniz, buzdolabında uygun koşullarda saklamalısınız. Balık bir süre bekleyecekse, kesinlikle tuzlamamalısınız. Bu hem balığın besin değerine hem de lezzetine olumsuz etki yapacaktır. İsterseniz balığı pişirme sırasında tuzlayabilir ya da yerken tuzlayabilirsiniz. Balığın pişme süresi kısa olduğundan, hangi balık pişirme yöntemini kullanırsanız kullanın süreyi kısa tutmalısınız. Çok pişmiş bir balığı zevkle yiyeceğinizi düşünmeyin. Bütün özelliğini kaybedecektir. Nasıl et pişirirken eti mühürleme yapıyoruz, lezzeti içinde kalsın diye. Balık pişirme sırasında da süreyi mutlaka kısa tutmalısınız. Özellikle ızgara ve kızartma yöntemlerinde buna dikkat etmelisiniz.

Balık pişirme yöntemleri nelerdir?


Haşlama: bu balık pişirme yöntemi buğulama olarak da bilinir. Her balığı buğulama yapamazsınız. Haşlama olarak pişireceğiniz balıklar arasında hamsi, sardalya, levrek, lüfer gibi balıklar vardır.
Bu şekilde pişirilen balığın hazmı oldukça kolaydır. Balıklar oldukça da lezzetli olur. Buğulama yaparken suyu az miktarda kullanmak gerekir. Balığın kokusunu azaltmak içinde defne yaprağı kullanabilirsiniz.

Yağda kızartma: bu yöntemle balık pişirme evlerde tercih edilenler arasındadır. Burada dikkat edilmesi gerekenler tavadaki yağın iyice kızması ve balığın bu şekilde kızartılmasıdır. Balığı kızmamış yağa atarsanız, hemen yağı çeker, eti daha gevşek olur ve soluklaşır. Bu balığın sindirimini de zorlaştırır. Yağda kızartma yönteminde tercihen balığı mısır ununa bulayın. Eğer elinizin altında mısır unu yoksa normal buğday ununu tercih edebilirsiniz. Kızartma yağını her defasında yeni kullanmalısınız. Balıklar kızardıktan sonra isterseniz kâğıt peçete üzerine alınabilir. Bu fazla yağını almasına yardımcı olur. Balığı kızartırken, kızmış yağın içine yavaş yavaş dizin. Bu sayede yağın kızgınlığı korunmuş olur. Yağ bu esnada soğumaya vakit bulamaz. Kızarma sırasında tavayı hafif sallarsanız, balıklarda yapışmaz. Balıklar altın rengine döndüğünde pişmiş demektir. Gereğinden fzla pişerse balık kuruyacak ve lezzetsiz olacaktır.

Izgara yapma: Balık pişirme yöntemleri arasında en lezzetli sonucu böyle alabilirsiniz. Izgara yapacağınız balığı önceden biraz zeytinyağı ile yağlamalısınız. Balığın her iki tarafına bıçaklar çizikler atarsanız, içi istediğiniz gibi pişer. Balıklar oldukça hızlı piştiğinden ızgarada fazla tutmamak gerekir. Balığı dağıtmadan, derisi yanmadan orta ateşte pişirmelisiniz. Bu balığın tadını ve lezzetini kaybetmemesine neden olur. Izgara balık pişirme yönteminde balığın asla unlanmaması gerekir. Yağsız balıkları ızgara yöntemiyle pişirmemelisiniz. Balığın kılçıkları çıkmadığında, ızgarası daha lezzetli olur. Böyle pişirilen balıklar hemen sıcak yenmeli, hiç bekletilmemelidir. Izgara balık pişirme yöntemine uygun balıklar lüfer, çipura, levrek, palamut gibi yağlı balıklardır. Ayrıca hamsi, sardalya gibi balıkların yağlı olduğu kış döneminde de ızgarası yapılabilir.

Sebzelerle balık pişirme: Pilaki denilen balık pişirme yöntemidir. Balıkları böyle pişirmek için büyük olanları ve az kılçıklı olanları tercih etmelisiniz. Balıklar bu yöntemde az su ve yağla pişirilir. İster fırında ister ocağın üzerinde bu yöntemle balığı pişirebilirsiniz.
20.01.2024 18:23:21
Balık Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Pişirme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Pişirme"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024