Balık Unu

Balık unu, eski zamanlardan beri insanların kullandığı maddelerden biridir. Balık unu, hiçbir zaman insanlar tarafından ağız yoluyla tüketilmemektedir. Eski zamanlardan beri hayvanlarda besin maddesi olarak kullanılan bu madde, içerisinde barındırmış olduğu besin ve vitaminlerle hayvanlar için çok büyük faydalar sağlamaktadır. Balık ununun en zengin maddesi, içerisinde yüksek oranda bulunan protein ve omega 3 yağlarıdır.
Balık unu, hayvanlara verilebilmesi için son derece önemli işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında maddenin çok faydalı olması, balık ununun maddi olarak ciddi bir şekilde artışına neden olmaktadır. Balık unu, yem olarak kullanıldığında oldukça kaliteli ve yüksek besin içeriği olan bir ham maddedir. Balık ununun maddi olarak pahalı olması nedeniyle genellikle diğer yemlere ek karışım olarak kullanılmaktadır. Balık unu, günümüzde olmasa da önceki zamanlarda bitkilerin yetiştirilmesi için gübre olarak kullanılmıştır. Günümüzde de ağaç yetiştiren kişiler tarafından gübre olarak kullanılmaz. Fakat bazı çiçeklerin yetiştirilmesinde gübreye çok ihtiyaç duyulduğu için balık unu kullanılabilir. Balık unu, birçok işlemden geçirilerek yapıldığı için balı kokusundan arınır. Bu sayede ballık ölüsü ya da diğer kokulardan kokmaz. Fakat toplu olarak depolandığında balık unu oldukça şiddetli kokabilir. Balık ununun günümüzde en büyük kullanım alanı, çiftlik hayvanlarının yem içeriğinde kullanılmasıdır.

Balık unu, genellikle morina, ringa, çaça ve hamsi balıklarından elde edilmektedir.
Bunun yanında diğer balıklardan da elde edilebilen balık unları, az da olsa görülmektedir. Genel olarak tüm balık türlerinden yapılan balık unlarından aynı etkiler görülebilir. Fakat yine de ülkemizde en çok doğal hamsi kullanılmaktadır. Günler geçtikçe avlanan hamsi miktarı oldukça artmaktadır. Özellikle açık denizlerde yüksek miktarda bulunan hamsiler avlanarak satışa sunulur. Satılamayan hamsiler ise direk olarak işlemlerden geçirilerek un haline getirilir. Yaklaşık olarak bir hafta kadar bir süre işlemde kalan bu hamsiler, un haline getirildikten çok kısa bir süre sonra kullanılabilir. Balık unu için özellikle hamsi ve diğer balık türleri avlanmamaktadır. Kullanılmayan ve bayatlayan balıkların yanında ayrıca fabrikalarda atık olan balıklarda balık unu için işleme gönderilmektedir. Türkiye'de balık üretiminin son durumuna istatistiksel olarak bakıldığında zamanla kullanımı biraz daha artmıştır. Balık unu, üretiminde kullanılan önemli ham maddelerden birisi de endüstride kullanılan artık balıklardır. Bu artıklar, hiçbir şekilde hayvanlara zarar vermemektedir. Balık unu ile birçok hayvan, ihtiyaç duyduğu besinleri kendisine sağlayarak faydalar görmektedir. Özellikle gelişim sürecinde olan hayvanlar, balık unundan çok mükemmel bir şekilde fayda görmektedir.

Balık unu içeriği hakkında


Balık unu içerisinde daha önceden de belirttiğimiz gibi çok farkı vitaminler bulunmaktadır. Özellikle yararlı bakteriler açısından oldukça zengindir. İnsan vücudunda ve hayvan vücudunda yararlı bakterilere çok ciddi bir şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bakteriler, vücutta bulunan zararlı bakterileri öldürdüğü için canlıları çok önemli hastalıklardan korurlar. Bu nedenle balık unu ile hayvanlara yüksek miktarda yararlı bakteri kazandırılmaktadır. Bu unun içeriğindeki bir diğer madde ise tüm omurgalı canlılarda kemik gelişimi için gerekli olan omega üç yağ asitleridir. Bu yağ asitlerinin düzenli olarak vücuda alınmasıyla çok büyük faydalar ortaya çıkacağından emin olabilirsiniz. Balık unu insanlarda zehirlenmelere neden olabilir. Yani insan vücudu balık ununu hazmetmeye müsait değildir. Bu nedenle özellikle çocukları balık unundan uzak tutmalısınız ve ulaşılamaması için gerekli önlemleri almalısınız. Son olarak balık unu içerisindeki proteinlerden bahsedebiliriz. Hayvanların gelişimi için gerekil olan protein balık unu içerisinde çok yüksek bir miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle balık ununu sizlerde hayvanlarınız için kullanabilirsiniz.
20.01.2024 04:48:59
Balık Unu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Unu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Unu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024