Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıktan elde edilir. Ancak havyar olarak en kıymetli olanı mersin balığı yumurtasıdır. Mersin balığı yakalandığında yumurtalarının zarar görmemesi için, balığın rahatça ölmesi beklenir. Bunun nedeni balığın herhangi bir tehdit hissettiğinde salgıladığı ekşi bir kimyasalın yumurtaları bozmasıdır.
Balık yumurtası havyar olarak tüketildiğinde bazı işlemlerden geçirilir. Topak halinde adeta yumurta kütlesi gibi olan balık yumurtası tuzlama ve tütsüleme yapılmadan tüketime sunulmaz. Bu besin çeşitli ülkelerde sevilen mezelerin arasındadır. Sazan, ringa, uskumru, tırsi, som balığı, dil balığı, kefal gibi balıkların yumurtaları oldukça makbuldür.

Balık yumurtası elde etmek için önce yumurtalı olan balıklar yakalanır ve karın kısımları çıkarılarak, içerideki yumurtalar alınır. Bu işlem genellikle balık canlıyken yapılır. Ardından balığın karnı dikilerek, yeniden denize bırakılır. Bu şekilde alınan balık yumurtalarından sonra balık ölmediği için, bir sonraki yıl yeniden yumurta almak mümkün olur. Balıklardan yumurta elde edebilmek için, özel havuzlarda balık besleyen ticari işletmelerde bulunmaktadır.

Balık yumurtası (Havyar) kaç çeşit olur?


Balık yumurtası iki değişik renkte olur. Bunlardan siyah renkte olanı mersin balığının dişisinden, kırmızı renkte olanı ise somon balığından elde edilir.
Siyah havyarın değeri diğerine göre daha yüksektir. Satışı daha fazla fiyata olur. Balık yumurtasının değeri aynı zamanda yumurtaların çapıyla belirlenir. Beluga denilen balık yumurtası 2,5-3 mm kadar çapıyla, tereyağı tadında lezzetiyle balık yumurtası olarak çok değerlidir. Her balık yumurtasının orta kısmında gözle görülebilecek şekilde olan tanecikler, koyu siyah renkten gri tonuna kadar gider.

Kaluga denilen havyarın taneleri ise 2-3 mm çaplıdır. Bu balık yumurtası Beluga havyarından sonra en değerli olanıdır. Beluga havyara göre daha küçük taneli olup, lezzet olarak da cevizi andırır. Balık yumurtalarının en lezzetli olduğu dönem ise kış aylarıdır.

Balık yumurtasının faydaları nelerdir?


Balık yumurtası besin dışında kozmetik ürünlerde de kullanılır. Cildi yenileyen, kırışıklıkları önleyen özelliği bulunur. Bu nedenle özellikle erken yaşlanma belirtilerini önler. Bunun dışında ciltte açık yaraların iyileşme süresini de kısaltır. Beyin açısından zihin açıcı, zihni geliştiren etkisi de vardır. Balık yumurtası içeriğindeki B12 vitaminiyle bu faydayı sağlıyor. Ayrıca protein açısında zengin olduğundan, tüketildiğinde vücuttaki yorgunluğa, halsizliğe iyi geliyor. Enerji verici etkisi oldukça belirgindir. Afrodizyak etkisi de bulunan balık yumurtası bu faydaları sayesinde çoğu ülkede sevilen bir besin haline gelmiştir.

Balık yumurtası nasıl servis edilir?


Balık yumurtası yani havyar ordövr tabaklarında her zaman kendine yer bulur. Ancak servis edilmeden önce buzdolabında bekletilmelidir. Daha sonra içinde buz dolu bir kâsenin içinde servis edilmelidir. Yanında soğan, limon, tost ekmeği ve yumurta ikramı yapılabilir. Balık yumurtası açıldığında 2-3 günde tüketilmesi gerekir. Kahvaltıda ve şampanya eşliğinde mükemmel bir ikramdır.
19.01.2024 22:34:07
Balık Yumurtası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Yumurtası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Yumurtası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

Akdeniz Balık Çeşitleri

Akdeniz balık çeşitleri, sıcak-ılıman bir bölge olan Akdeniz en büyük iç denizdir. Yaklaşık 1500 metre derinliğe sahiptir. Akıntıların yüzeyden aşağıya ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024