Çupra Balığı

Çupra balığı, halk arasında çipura ya da çupra olarak biliniyor. Genellikle Akdeniz de yaşayan bir balık türüdür. İklim yapısından dolayı, çoğunlukla Akdeniz'de bulunan bir balık türüdür. Aynı zamanda çupra balığı Doğu ve Güney Doğuda bulunur, Akdeniz açıklarında bulunur, İngiltere kıyılarında bulunur, Kanarya Adalarında bulunur ve çok az olmak üzere de Karadeniz kıyılarında yaşarlar.
Çupra balıkları ılıman iklimleri olan denizlerde yaşamayı tercih ediyorlar. Çupra balığı yaşadığı iklim ve şartlara göre zaman zaman başlangıcındaki ağızlara da girerler. Çupra balığı Türkiye'de en çok Güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında çok yaşarlar. Bu balık Ege'nin meşhur yerli balığıdır. Küçük sürüler halinde gezer.

Çupra balığının şekil yapısı


Bu balığın sırtının yüksekliği biraz fazla olur ve yassılaşmış bir sırtı vardır. Baş bölgesi iridir. Burnu küt bir yapıda ve ağzı terminal şekilde düz olur. Çupra balığının diş yapıları ise alt çenesinin ön tarafında 4 tane kanin şeklinde, arka tarafta 4 sıra molar, üst çenesinde ön tarafta 4 kanin şeklinde, arka tarafta ise 3 sıra molar şeklinde yerleşim göstermektedir. Çupura balığının üst dudağı alt dudağına göre daha kalındır. Yassı vücudu vardır ve beyaz karnı vardır. Koyu gri sırtı ve pembemsi yanakları vardır. Çenesi çok kuvvetlidir. Küçük kabuklu canlıları, bazı balıkları ve beslendiği diğer hayvanları kolaylıkla yiyebilir ve etcil bir balıktır.

Çupra balığı nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?


Çupra balığının etindeki kılçık sayısı azdır.
Ama biraz sert eti vardır. Aynı zamanda çok lezzetli ve beyaz eti vardır. Bu balığın ızgarası, buğulaması ve çorbası yapılır. Büyük çupra balıklarını fırında pişirilmesi çok güzel oluyor. Buğulama ve çorbasını yapmak için her boyu kullanılır. Tadı çok güzel olan çupra balığını ızgarada ya da fırında pişirilmesi çok tercih ediliyor. Balık çok sağlıklı olduğu için bol bol tüketmek gerekiyor. Balıkta bulunan kalsiyum vitaminler kemiklerin büyümesini sağlar ve çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır. Balık etinde bulunan A vitamini gözlere çok faydalıdır ve gözlere güç verir. Çok balık yiyenler yaşlılıklarında bile görme rahatsızlığı çekmezler. Çupra balığında şeker, karbonhidrat yok denecek kadar azdır. Protein açısından ise son derece zengindir. Bu özelliklerinden dolayı son derece sağlıklı bir yiyecektir. Herkesin tüketmesi gerekir. Her mevsimde zevkle yenilebilen bir balıktır.

Çupra balığının üremesi


Hormon uygulanmasından sonra birkaç gün içinde, günün farklı zamanları içinde yumurtlama meydana gelir. Yumurtlayacak anaç balıklar strese karşı çok hassas olduğu için yumurtlama süresi içinde stres faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. Çupra balığının anaçlarına verilen besinlerin içerdiği yumurta ve lavralarının kalitesini direkt etkiler. Canlı yumurtaların kalitesi yağ damlası sayısı, larva çıkış oranları ve normal lavraların yüzdesi ile ortaya çıkar. Çupra balığı son zamanlarda çiftliklerde de üretilmeye başlanmıştır.
20.01.2024 06:07:38
Çupra Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çupra Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çupra Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024