Dülger Balığı

Dülger Balığı, Peygamber balığı olarak da bilinen dülger balığı tropik ve ılıman sularda Norveç kıyılarında, Güney Afrika ucunda Hint okyanusunda ülkemizde ise Akdeniz, Marmara, Karadeniz ve Ege olmak üzere bütün denizlerimizde yaşayan bir balık türüdür. Vücudu yassı, ağız derinliği ise oldukça geniş olan bu balığın yanak kısımları ve vücudu pullarla örtülüdür.
Büyüklüğü 25-30 cm civarlarında olan dülger balığının rengi, baş kısımlarında açık kahverengi, arka kısımlarında ve yan taraflarında sarımsı, karın bölgesi ise beyazdır. Ağırlığı 300-500 gram arasında olan bu balık türü, kafa tasında bulunan kemiklerin yapısından dolayı bu ismi almıştır.

Dülger balığı ana besinini, belirli birtakım bölgelerde yasaklanmış ufak balıkları avlamak ile temin eder. Aynı zamanda kafadan bacaklılar ve karides türündeki canlılar ile beslenen bu balık 1-400 metre arasında derinlerde yaşar.

Dülger balığının üreme mevsimi, kış mevsiminin sonu ilkbahar başlangıcıdır. 4 yaşında üreme ergenliğini ulaşan bu balık türü, balıkçılık ve ticari bakımından oldukça lezzetli olmasından dolayı sık tercih edilen balıklar arasındadır ve dülger balığı avlanması oldukça zor bir balık olması nedeniyle oldukça kıymetli bir balık türüdür.

Dülger balığının avcılığı, olta balıkçılığının az bilinmesinden dolayı çoğunlukla hedeflemeyen ancak diğer balıkları avlamak isterken şans eseri yakalanan bir balıktır. Diğer balık türlerine göre farklı bir görüntüye sahip olan bu balığın yakalanması, oltaya yakalanan herhangi bir balığa dülgerin atlaması sonucu ya da şans eseri oltaya gelmesiyle olur.
Canlı bir yem avcısı olan dülger balığı, birçok efsaneye konu olmuş oldukça şöhretli bir balıktır.

Dülger balığının tüketilmesi, oldukça büyük bir kafası olan bu balığın bembeyaz, yumuşacık lezzetli mi lezzetli bir eti vardır ve bu muhteşem lezzete sahip olan dülger balığı, birtakım sebzelerle soslarla ya da çeşnilerle karıştırmak yerine sade olarak kendi tadı ile pişirmek en doğru yöntem olacaktır. Diğer balık çeşitlerine göre biraz daha fazla kılçığı olan dülger balığı, alt ve sırt bölgesindeki dikenli bölgelerin kesilip atılarak, geriye kalan kısımları tavada ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir. Lezzet olarak kalkan balığına benzeyen bu balığın inanılmaz tadı birçok kişi tarafından henüz keşfedilmemiştir.

Dülger balığının faydaları, yenilebilen kısımları oldukça az olmasından dolayı oldukça kıymetli olan bu balığın sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Kalsiyum, fosfor ve iyot açısından oldukça zengin olan dülger balığı, vücudu besleyerek birtakım hastalıklara karşı korur, zihni dinlendirir ve enerji verir, demir eksikliği rahatsızlığına iyi gelir. Vücudun kan oranını artırır, kemikleri de güçlendiren bu balık aynı zamanda bağışıklık sistemini ve gözlerin güçlenmesini sağlar, içerisindeki omega-3 sayesinde vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur ve içerisinde bulunan yüksek orandaki fosfor, özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve hamile kadınlar için oldukça faydalıdır.
19.01.2024 14:03:08
Dülger Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dülger Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dülger Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024