Et Balık Kurumu

Et Balık Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olarak merkezi Ankara'da olmak üzere, taşra teşkilatlanması ile tüm yurtta faaliyet gösteren bir kurumdur. Ülkemizde hayvancılığın ve balıkçılığın Avrupa standartlarını çıkartılması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapan kurum 10.01.1952 tarihinde kurulmuş olup, ilk faaliyetini 1953 yılında Erzurum'da gerçekleştirerek burada et kombinası oluşturulmuştur.
Kurumun, kuruluş sermayesi 40 milyon liradır.

Et Balık Kurumunun vizyonu nelerdir?


Kısa adı EBK olan kurum, ülkemizde et ve balık üretimi ile ilgili politikalar belirlemek, rekabet ortamının sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak, et ve balık ürünlerinin üretimindeki standartları belirlemek, kırmızı et, kanatlı eti, balık, balık ürünleri ve diğer et ürünleri hakkında denedim yapmak, et ve balık üretim ve tüketimi ile ilgili kanunda belirlenen diğer yaptırımların hayata geçmesi için çalışmalar yapmak ile görevli bir devlet kurumudur. Et balık kurumu bu denetimleri kendi bünyesinde bulunan gıda ve tarım mühendisleri ile dışarıdan sözleşmeli çalıştırdığı kişiler eliyle yaptırır.

Et Balık Kurumunun görevleri nelerdir?


EBK; Canlı eti yenilebilir hayvan satın alarak tüketime hazır hale getirmek için kesim işlemi yaparak piyasaya sunar. Yıllık 80 bin ton, günlük ise 320 ton et kesim kapasitesine sahip olan Et Balık kurumu, Türkiye'nin et üretim ve tüketiminin yaklaşık dörtte birini sağlar.
Kurum özelleştirmeden önce 6086 kişilik çalışanı ile faaliyetlerini sürdürmekte güçlük çekerken, özelleştirmeden sonraki yıllarda personel çıkarımına gidilmiş ve tekrar devlet tarafından satın alındığında personel sayısı 2014 verilerine göre 1184 olarak tespit edilmiştir. Mevcut durum da personel alımı yapılmamaktadır.

Et Balık kurumu faaliyetlerini nasıl yürütür?


Kurum, faaliyetlerini bünyesinde ve dışarıdan hizmet alım yolu ile otuzun üzerinde şirket eliyle yürütür. Et Balık kurumu bu haliyle Türkiye'de bulunan en büyük et üretim organizasyonunu meydana getirmiştir. Kurum 1993 yılında özelleştirme furyasından nasibini alarak Anonim Şirkete dönüştürülse de 2005 tarihinden itibaren bu karardan geri dönülmüş ve kurum eski statüsüne kavuşmuştur. Özelleştirmede geçen 12 sene içinde kurum içinde bulunan iş yerlerinin 18'i kapatılmış, beşi; Jandarma Genel Komutanlığı, iki belediye ve 19 Mayıs Üniversitesine devredilmiş, üç işyeri özelleştirmek için satılmıştır. Et Balık Kurumu 2013 yılından itibaren Et ve Süt Kurumu ismini almıştır.

Et Balık Kurumunun projeleri nelerdir?

Et balık kurumunun Devlet tarafından 2005 yılında geri satın alınmasından sonraki süreçte faaliyetleri hızlanmış Türkiye'nin her tarafından teşkilatlanarak halka kaliteli ve ucuz et ve balık ürünleri sunmaya başlamıştır. Et balık kurumunun hazırlamış olduğu Soy-Et ve Tar-Et (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Doğu ve Güney Doğu Anadolu Sözleşmeli besicilik Projesi) isimli iki projesi bulunmaktadır.

Et Balık Kurumunun yaşamımızdaki önemi

Et kas ve yağ dokusundan meydana gelir, insanın ayakta durması, canlı kalması, koşması, durması ve diğer aktivasyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli amino asitler ve özellikle de proteinlerden oluşur. Protein yapı taşı anlamındadır. Etin besinler arasında hoş lezzeti, iştah açıcılığı ve açlık duyumunu çabuk engelleyici özelliğinden dolayı önemi oldukça fazladır. Günlük yaşam için de belli miktarlarda tüketilmesi hafızayı kuvvetlendirir, kas dokusunun güçlenmesini sağlar. Tabi kolesterol hastaları tüketim için biraz daha dikkatli olmalıdırlar.

Et ile süt ve balığında yaşamsal öneme sahip vitaminlere sahip oluşu kurumun bu alandaki denetim faaliyetlerini artırmaktadır. Et, süt ve balığın oldukça besleyici özelliklerinin yanı sıra kolay bozulması da insan sağlığı yönünden önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumda gereken saklama koşulları ve hijyen aşamaları da kurum tarafından gereken titizlikle sağlanarak insanlara sunulmaktadır.
21.01.2024 13:08:00
Et Balık Kurumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Et Balık Kurumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Et Balık Kurumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024