Karagöz Balığı

Karagöz Balığı, sparidae familyasına ait yerli balık grubundandır. Çoğunlukla Karadeniz'de ve sayıca az olarak da Marmara ve Ege bölgesinin ılıman sularının bazı kısımlarında yaşamlarını sürdürürler. Yer balıklardır o nedenle göç etmezler. Yaşamlarına doğdukları bölgede devam ederler. Çipura balığına yakın cinste olan karagöz balığı neredeyse tüm denizlerde görülür.
Ülkemizde tahta balığı ve çırpıntı karakulak isimleriyle de bilinir. Karagöz balığının vücut yapısı oval, yanlardan basık olması nedeniyle yuvarlak disk görünümüne benzer. Tüm vücudu iri pullarla kaplıdır. Sırt yüzgeci sert uzun ve tek parçadır. Çok hareketlidir ve yan yüzgeçler oldukça uzundur. Karagöz balığı kefal balığı kadar hızlı bir balıktır. Kuyruk yüzgeci yumuşak ve iyi gelişmiştir. Kuyruk sapında ve solungaç kapağının arkasında ise koyu siyah lekeler bulunu. Bu balığın sırt bölgesi ve yan kısımları gri renkli, yüzgeçleri ise koyu renktedir. Karagöz balığının baş kısmından kuyruk kısmına doğru 7-8 farklı çeşitte koyu renkli bantlar vardır. Gözleri kafasına göre biraz büyük kalır.

Ağzı çipura balıklarında olduğu gibi küçüktür fakat çeneleri oldukça kuvvetlidir. Tüm çene öğütücü görev gören sert dişlerle kaplıdır. Bu dişler sayesinde karagöz balıkları midye gibi kabuklu yumuşakçaları kırarak açarak kendisine yemek oluşturur. Akıntılı sularda sürüklenme sonucu savrulan böcekleri yerken, durgun sularda ise dipteki küçük midyeleri yerler. Akıntılı sularda bile sırt formu sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip bir balıktır.
Kış aylarında 160 metreye kadar derin sulara çekilirken yaz aylarında ise 50 metreden az derinliklerde ve kıyılarda yaşarlar. Yavruları dibi yosunlu veya kumlu kıyılarda görmek mümkündür. Karagöz balıklarının en büyük özellikleri bir müddet sonra cinsiyet değiştirmeleridir. Üremeleri Nisan, Temmuz suların ısınma durumuna bağlı olarak bazen de Ağustos aylarında gerçekleşir. Üreme gerçekleştiğinde yavrular açık suya dökülür. Karagöz balıkları genelde sürü halinde dolaşırlar. Ağırlıkları 300 ile 700 gram arası değişir. Boyları ise ortalama olarak 15-25 santim aralığındadır. En fazla 50 santime kadar uzayabilirler. Karagöz balıklarının 10-12 yıl yaşadıkları düşünülür. Baltabaş, sivri gaga, sargos ve mır mır adında üç farklı türü daha bulunur.

Avlanması


Karagöz balıkları her ne kadar ağ balığı değil de olta balığı olarak adlandırılsa da olta ile yakalanmaları oldukça zordur. Genellikle tenha yerlerde daha fazla avlanırlar. Avlanması kıyıdan ve sandaldan olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Her iki yöntem de çok fazla yem tüketirler. Ayrıca her yemi beğenmezler ve yeme gelme konusunda oldukça kurnazdırlar. Kullanılan yemler iğneye dolanırken suda sarkmayacak ve iğneden ayrılamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu yemlerin başında özellikle midye, karides, hamur ve et gelir.

Tüketimi


Karagöz balığı oldukça lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksek olan bir balık türüdür. Her mevsimde rahatlıkla bulunur. Özellikle mayıs ve temmuz aylarının haricinde daha yağlı ve daha lezzetlidir. Şekil ve karakteristik özelliklerinin dışında pişirme yöntemiyle de çupra balığına benzer. Izgarası, fırında pişirmesi, buğulaması ve çorbası yapılabilir.
19.01.2024 05:27:45
Karagöz Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karagöz Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karagöz Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024