Levrek Balığı

Levrek balığı; Moronidae familyasını oluşturan ılık ve soğuk denizlerde yaşayan balık çeşitlerinden biridir levrek balığı. Vücudu fusiform şeklinde derisinin üzerinde iri pulları olan sırtı koyu kursun karnı ise gümüş renginde bir balıktır. Derisi küçük kara beneklidir ve bu özelliğinden dolayı alabalığa benzetilir. Dillerinin üzerinde keskin ve yırtıcı dişleri bulunmaktadır.
Boyları 40 ile 100 cm arasında uzayabildiği gibi kiloları da en fazla 8 veya 10 kiloya kadar çıkabilir. Levrek balığı Türkiye'de Karadeniz, Akdeniz ve Marmara'da yaşamaktadırlar. Levrek balığının eti yağsız ve çok lezzetlidir. Ayrıca taze olarak tüketilmelidir. Son bahar sırasında ırmak yataklarında toplu halde ürerler. Kara denizde dere yataklarında kış aylarında, Akdeniz de nisan, mayıs, ayları arasında ürerler.

Levrek balığı Karadeniz, Ege ve Akdeniz de balık çiftlikleri kurularak yumurtadan pazar tezgâhlarına kadar üretimi yapılmaktadır. Levrek üretiminin büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilmektedir. Levrekler etçil ve yırtıcı balıklardandır. Karides, küçük balık, yengeç ve kurtlarla beslenirler. Denizlerde yalayan levrekler üreme zamanında yağsız dırlar ve fazla lezzetli olmazlar fakat çiftlik levrekleri her mevsim ve her dönem yağlıdır.

Levrek balığının faydaları nelerdir?


Levrek balığı içerisinde bulunan vitamin ve mineral bileşikler nedeniyle insan sağlığına oldukça faydalı bir balık çeşididir. Yediden yetmişe herkes için oldukça faydalıdır.
Kolesterolü dengeler, kalp damar sağlığını düzene koyar ayrıca zihni kuvvetlendirir. Gelişim çağında olan bütün çocuklar için tam bir vitamin ve mineral deposudur. Çocuklarımızın boyu uzatır hem beden hem de zihinsel gelişiminde oldukça faydaları bulunmaktadır. Ayrıca levrek balığı vücudun sağlık yapısını koruduğu gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Levrek balığı yaşlanmayı geciktirir ayrıca tam bir diyet yemeğidir. Ayrıca içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun dışarıdan gelen mikroplara karşı savaş aşmasını sağlar.

Levrek balığı içerisinde bulunan vitamin ve mineral bileşikleri


Levrek balığının içerisinde bol miktarda Kalsiyum, protein, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, selenyum, çinko ve omega vitaminleri bulunmaktadır. Özellikle omega 3, omega 6 yönünden oldukça zengin bir balıktır. Ayrıca A vitamini B1-B2-B3-B4-B5-B5 B7-B8-B9 ve B12 Yönünden de fazlasıyla zengindir. D vitamini deposu olarak da bilinen levrek balığı insan sağlığı için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerisinde barındırmaktadır.

Levrek balığı en sağlıklı nasıl pişirilir ve nasıl lezzetli olur?


Bütün balık çeşitlerinde olduğu gibi levrek balığınıda yağda kızartmaktan kaçınmalıyız. Ayrıca Buğulama veya fırında yağsız kızartma şeklinde pişirildiğinde oldukça sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Bunun yanı sıra en lezzetli levrek balığı güveç tavalarda ızgarada ve taş fırınlarda pişirilmektedir. Hem yağsız hem de lezzetli olacaktır. Benim önerim Levrek balığını terbiye sosu hazırlayıp terbiye edip mısır ununa bulayıp fırında pişirmek veya terbiye sosu ile toprak güvece koyup taş fırında pişirmek, bu şekilde hazırlanmış levrek balığının lezzetine doyum olmaz. Levreğin bunca faydalarını ve özelliklerini yazdıktan sonra sizlere tavsiyem imkânlar elverdiği sürece sıklıkla balık tüketmeniz gerektiğidir.
20.01.2024 07:11:48
Levrek Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Levrek Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Levrek Balığı"
sadece içini temizleyip balık üzerinde bulunan pulları almadan fırına atarak kendi yağı ile pişmesini sağlayarak bol miktarda ki omega vitamini ni muhafaza etmiş oluruz. Tuzlama denilen yönteme yakın bir pişirme çeşidi dir.
serhat . 13.12.2018 13:58:13

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024