Tuzda Balık

Tuzda balık; Bir çoğumuzun hiç denemediği fakat deneyenlerin de asla vazgeçemeyecekleri bir lezzettir tuzda balık. Omega 3 gönünden oldukça zengin bir besin olan balığı birçok çeşitte hazırlayıp tüketmekteyiz. Dilersek fırında buğulama dilersek yağda kızartma dilersek de ızgarasını yapıp tüketmekteyiz. Fakat bir çoğumuzun hiç duymadığı veya duyup da hiç tatmadığı bir lezzet bulunmaktadır tuzda balık.
Tuzda balık hazırlayıp enfes bir balık ziyafeti çekebiliriz. Ayrıca tuzda pişirilmiş balığın lezzeti hiçbir lezzete uymaz. Evimize yemeğe davet ettiğimiz özel bir misafir içinde iyi bir yemek alternatifidir. Salamura veya kaya tuzu ile pişirilen balık sanılanın aksine tuzu tamamen içerisine çekmemektedir. Aksine sası ve yosun kokusundan arınmış tuzla terbiye edilmiş enfes bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken balık tuzda pişirildiği taktirde vitamin değerini kaybetmemiş olur. Ayrıca kefal, levrek, somon, lagos gibi iri balıklar tercih edilmektedir. Şimdi sıklıkla yaptığım tuzda balık tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım denersiniz ben beğeneceğinizi umuyorum.

Tuzda balık için gerekli malzemeler

  • 1 adet kefal veya levrek balığı Yaklaşık 1-1,250 kilo arası,
  • 1 kilo deniz tuzu,
  • 1 kilo salamura tuz,
  • 1 çay bardağı su,
  • 4 adet yumurta akı,

Terbiyesi için

  • 3-4 dal defne yaprağı,
  • Yarım limon,
  • 1 dal biberiye,
  • 1 dal taze kekik,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 adet kuru soğan,

Tuzda balık Nasıl Yapılır?


Öncelikle en tazesinden bir adet iri balığın içini bir güzel çıkartıp temizliyoruz.
Balığın çeşidini siz belirleyebilirsiniz. Tuzda hazırlayacağımız balığın sadece iç kısmını temizliyoruz pulları başı ve kuyruğu üzerinde kalıyor. Pulları tuzun deriye yapışmasını önleyecek. Daha sonra Kabuklarını soyup ince ince kıydığımız kuru soğanı bir kâseye koyup içerisine biberiye, defne yaprağı, taze kekik ve iki diş sarımsağı ekleyip karıştırıyoruz. Soğan ve sarımsak hariç diğer malzemeleri doğramaya gerek yok çünkü bu malzemeler balığa aroma vermesi için piştikten sonra balıktan ayıracağız. Hazırladığımız harcı balığın iç kısmına dolduruyoruz ve limonu halka şeklinde dilim içine yerleştiriyoruz.

Balık bir kenarda beklerken biz tuz harcını hazırlıyoruz. Tuz harcı için derince bir kabın içerisine 4 adet yumurta akını kırıp içerisine tuzu ekliyoruz. Tuz yumurta akıyla iyice katılaşmadan suyu döküp iyice harç haline getiriyoruz. Daha sonra pişirim yapacağımız tepsinin içine yağlı kâğıt serip hazırladığımız tuzun yarısını tepsinin altına serip elimizle bastırarak düzlüyoruz. Daha sonra balığı üzerine yatırıp içene tuz kaçırmadan kalan tuzu her yerine kaplıyoruz. Hiç hava almayacak şekilde iyice kapattığımız balığın üzerindeki tuzu iyice sıvamak için arada elimizi suya batırabiliriz. Hazırladığımız tuzda balığı önceden ısıttığımız 200 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişiriyoruz. Pişirdiğimiz balığı fırından çıkartıp üzerindeki tuz tabakasını çekiş tornavida veya bıçak yardımı ile dikkatli bir şekilde kırıyoruz. Ortasından dikkatli bir şekilde kırıldığında tuz kaya gibi ikiye ayrılıp balık ortaya çıkacaktır. Balığın derisini ayırıp servis yapıyoruz. Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık ve afiyet olsun.
19.01.2024 04:34:53
Tuzda Balık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tuzda Balık Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tuzda Balık"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sokar Balığı

Sokar balığı, sırtında bulunan dikenlerle çarpan balık türüdür. Bu balık aynı zamanda sokkan balığı, çarpan balığı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz ve siyah ...
Devamını Oku

Kefal Balığı

Kefal Balığı, ülkemiz sularında tatlı, tuzlu su ayırt etmeksizin bolca bulunan oldukça dayanıklı bir balık türüdür. Mugilidae familyasını oluşturur. Füzeyi a...
Devamını Oku

Prenses Balığı

Prenses Balığı, Türkiye'de sarı prenses olarak adlandırılan labidochromis caeruleus adı verilen malavi çiklet türündeki bu balık dünyada electric yellow ismi...
Devamını Oku

Akdeniz Balıkları

Akdeniz Balıkları, lezzeti yönünden oldukça talep gören avları yapılabilen balıklardır. Akdeniz ılıman iklime sahip tuz oranı yüksek olan ve dünyanın en büyü...
Devamını Oku

Dip Balıkları

Dip balıkları, Denizin derinliklerinde yaşayan balık türlerine verilen genel bir addır. Bu balıkların zaman içerisinde denizlere atılan veya bırakılan ağır m...
Devamını Oku

Balık

Balık, poiklotermi olan neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı vücutları pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı ...
Devamını Oku

Balık İsimleri

Balık İsimleri, Ülkemizde ve dünyada sayısızca balık türü mevcuttur. Bazılarının isimleri bile halan bilinmemektedir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle kap...
Devamını Oku

Çay Balığı

Çay Balığı, Ülkemizde çay ve derelerde özellikle ilk bahar döneminde oldukça fazla bulunan çay balığı eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar ne...
Devamını Oku

Kaya Balığı

Kaya Balığı, Ülkemizde özellikle deniz ve gölet çevrelerinde oldukça fazla bulunan kaya balıkları, gelgit havuzları, deniz çayırları, mercan kayalıkları ile ...
Devamını Oku

Beta Balığı

Beta Balığı, asıl anavatanı Kamboçya, Malezya ve Taylant olan balık çeşitleridir. Beta balıkları, çok güzel ve renkli görüntüsüyle balık sevenlerin gözdesi h...
Devamını Oku

Lüfer Balığı

Lüfer Balığı, Çok lezzetli bir balık türü olan lüfer balığı adeta bir protein deposudur. Ülkemizde yavru halde Karadeniz de bulunan lüfer balığı, Ekim ayanın...
Devamını Oku

Balon Balığı

Balon balığı, son zamanlarda haber konusu olmuş bir balık türüdür. Bu balık türü, günümüze kadar birkaç kez insan ölümüne neden olmuştur. Bu balık türü deniz...
Devamını Oku

Ege Balıkları

Ege balıkları, Egede yaşam süren balık türleri oldukça zengindir. Aralarında herkesin bildiği çipura, barbun, levrek, mercan gibi oldukça namlı türlerde bulu...
Devamını Oku

Balık Pulluluk

Balık pulluluk, günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Kimi zaman sonradan ortaya çıkan bu hastalık, kimi zamanda insanlarda doğuştan meydana gelerek b...
Devamını Oku

Timsah Balığı

Timsah balığının, Latince adı Atractosteus spatula olarak biliniyor. Timsah balığının bulunduğu coğrafik yerler ise ABD'nin orta ve güney eyaletleri, ku...
Devamını Oku

Panga Balığı

Panga balığı, Pangasidae familyasına aittir. Bengal koyu civarında yaşayan bu balık, 10 yıla kadar yaşayabilmektedir. Yetiştiği bölgenin en önemli besin...
Devamını Oku

Gümüş Balığı

Gümüş balığı ya da diğer adıyla Atherina, gümüş balığıgiller ailesinin bir üyesi olup kemikli bir balık çeşididir. Tropikal iklim bölgelerinin denizleri...
Devamını Oku

Balık Yumurtası

Balık yumurtası, oldukça kıymetli olan dişi balıklardan alınan ve insanlar için kullanılan bir besindir. Havyar olarak da bilinen balık yumurtası her balıkta...
Devamını Oku

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı: Bilimsel adı gadiformes gadidae olan ve gadidae familyasının bir üyesi olan gelincik balığının vücudunun ön tarafı yuvarlak olup kuyruk...
Devamını Oku

Fok Balığı

Fok balığı, fokgiller familyasındandır. Yaşam alanları Pasifik ve Atlantik okyanusları, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Marmara Denizleridir. Hem denizde hem de kara...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sokar Balığı
Kefal Balığı
Prenses Balığı
Akdeniz Balıkları
Dip Balıkları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024