Balık yemi, balık avında kullanılan ve balıkları veya avlanacak diğer canlıları çekmek için çeşitli formlarda üretilen yem türleridir. Ayrıca, akvaryum balıklarını beslemek için kullanılan kuru balık yemleri de mevcuttur. Ancak, genellikle balık avında kuru yemler tercih edilmez. Deniz balıkları ve tatlı su balıkları için farklı yem türleri kullanılır. Deniz Balıkları İçin Yem Çeşitleri Deniz balıklarının avlanmasında kullanılan doğal yemler şunlardır:
Tatlı Su Balıkları İçin Yem Çeşitleri Tatlı su balıklarının avlanmasında kullanılan doğal yemler arasında şunlar bulunur:
Tatlı su balıkları daha dikkatli olduklarından, yem kullanımı deniz balıklarına göre daha fazla önem taşır. Özellikle büyük ve iri balıklar yemleme olmadan avlanamaz. Oltaya Yem Takma ve Kullanımı Balık avında oltaya atılacak yemin tazeliği ve hangi balık için kullanılacağı oldukça önemlidir. Kıyı balıkları için kurt, tatlı su balıkları için solucan tercih edilen yemlerdendir. Hem tatlı hem tuzlu su balıkları için ölü balık yemleri en çok tercih edilen yemler arasındadır. Sülemez de balık avlanmasında sıkça kullanılan doğal yemlerden biridir. Balık Yemi Çeşitleri ve Özellikleri Balıklardan elde edilen yemler, büyük balığın küçük balığı yemesi gerçeği ile torikten gümüş balığına kadar tüm balıklar, kendilerinden büyük balıklar için yem olarak kullanılabilir. Hatta bazı balıklar kesilip ufak parçalar halinde kendi türlerinin avında kullanılır. İstavrit, kıraça, uskumru, kolyoz, izmarit, gümüş, sardalya, hamsi, çaça, zargana, lüfer, palamut, torik gibi balıklardan yapılan yeme 'akyem' denir. Kaya balığı, iskorpit, gelincik balığı gibi balıklar da yem olarak kullanılsalar dahi akyem kapsamına alınmazlar. Yem olarak balıklar iğneye canlı, bütün ölü veya kesilerek takılır. İğneye kesilerek takılan balıklar akyem olacak balıklardır, diğer balıklar canlı veya bütün ölü olarak takılır. Yumuşakçalar arasında sübye (mürekkep balığı), kalamar, midye, tarak, sülemez gibi yemler kullanılır. Bu yemler yapıları bakımından sert olmayan bir yapıya sahip oldukları için yumuşakçalar grubuna alınmıştır. Kabuklular arasında karides, mamun, yengeç gibi yemler kullanılır çünkü kabukları sert olan canlılardır ve bu yüzden bu adı alıp bu grubun içinde var olmuşlardır. |
Tazim
12 Temmuz 2024 CumaBalık avında kullanılan yumuşakçaların etkili olduğunu duydum ama hangisi daha verimli? Midye mi yoksa kalamar mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Tazim,
Yumuşakçalar balık avında gerçekten etkili olabiliyor. Midye ve kalamar arasında seçim yaparken, hedeflediğin balık türünü göz önünde bulundurman önemli. Örneğin, levrek ve çipura gibi balıklar için kalamar genellikle daha çekici olabilir. Midye ise daha çok çipura ve kefal gibi türler için etkili olabilir. Denemeler yaparak hangi yumuşakçanın senin için daha verimli olduğunu gözlemlemek en iyisi. Şansın bol olsun!