Balık Yemi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Balık Yemi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık yemi, balık avında kullanılan ve balıkları veya avlanacak diğer canlıları çekmek için çeşitli formlarda üretilen yem türleridir. Ayrıca, akvaryum balıklarını beslemek için kullanılan kuru balık yemleri de mevcuttur. Ancak, genellikle balık avında kuru yemler tercih edilmez. Deniz balıkları ve tatlı su balıkları için farklı yem türleri kullanılır.

Deniz Balıkları İçin Yem Çeşitleri

Deniz balıklarının avlanmasında kullanılan doğal yemler şunlardır:

  • Balıklardan elde edilen yemler
  • Yumuşakçalar (midye, kalamar, sübye)
  • Kabuklular (karides, yengeç)
  • Kurtlar
  • Hamur yemler
  • Hazır yemler

Tatlı Su Balıkları İçin Yem Çeşitleri

Tatlı su balıklarının avlanmasında kullanılan doğal yemler arasında şunlar bulunur:

  • Böcekler ve larvaları (kan sülüğü, sivrisinek larvası, karasinek larvası)
  • Canlı yemler
  • Yaprak yemler
  • Ölü balık yemleri

Tatlı su balıkları daha dikkatli olduklarından, yem kullanımı deniz balıklarına göre daha fazla önem taşır. Özellikle büyük ve iri balıklar yemleme olmadan avlanamaz.

Oltaya Yem Takma ve Kullanımı

Balık avında oltaya atılacak yemin tazeliği ve hangi balık için kullanılacağı oldukça önemlidir. Kıyı balıkları için kurt, tatlı su balıkları için solucan tercih edilen yemlerdendir. Hem tatlı hem tuzlu su balıkları için ölü balık yemleri en çok tercih edilen yemler arasındadır. Sülemez de balık avlanmasında sıkça kullanılan doğal yemlerden biridir.

Balık Yemi Çeşitleri ve Özellikleri

Balıklardan elde edilen yemler, büyük balığın küçük balığı yemesi gerçeği ile torikten gümüş balığına kadar tüm balıklar, kendilerinden büyük balıklar için yem olarak kullanılabilir. Hatta bazı balıklar kesilip ufak parçalar halinde kendi türlerinin avında kullanılır. İstavrit, kıraça, uskumru, kolyoz, izmarit, gümüş, sardalya, hamsi, çaça, zargana, lüfer, palamut, torik gibi balıklardan yapılan yeme 'akyem' denir. Kaya balığı, iskorpit, gelincik balığı gibi balıklar da yem olarak kullanılsalar dahi akyem kapsamına alınmazlar.

Yem olarak balıklar iğneye canlı, bütün ölü veya kesilerek takılır. İğneye kesilerek takılan balıklar akyem olacak balıklardır, diğer balıklar canlı veya bütün ölü olarak takılır. Yumuşakçalar arasında sübye (mürekkep balığı), kalamar, midye, tarak, sülemez gibi yemler kullanılır. Bu yemler yapıları bakımından sert olmayan bir yapıya sahip oldukları için yumuşakçalar grubuna alınmıştır. Kabuklular arasında karides, mamun, yengeç gibi yemler kullanılır çünkü kabukları sert olan canlılardır ve bu yüzden bu adı alıp bu grubun içinde var olmuşlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tazim

12 Temmuz 2024 Cuma

Balık avında kullanılan yumuşakçaların etkili olduğunu duydum ama hangisi daha verimli? Midye mi yoksa kalamar mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tazim,

Yumuşakçalar balık avında gerçekten etkili olabiliyor. Midye ve kalamar arasında seçim yaparken, hedeflediğin balık türünü göz önünde bulundurman önemli. Örneğin, levrek ve çipura gibi balıklar için kalamar genellikle daha çekici olabilir. Midye ise daha çok çipura ve kefal gibi türler için etkili olabilir. Denemeler yaparak hangi yumuşakçanın senin için daha verimli olduğunu gözlemlemek en iyisi. ޞansın bol olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Mücevher Balığı Türleri ve Özellikleri

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

Balon Balığı Türleri ve Özellikleri

Balon Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Astronot Balığı Türleri ve Özellikleri

Astronot Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Japon Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ayı Balığı Türleri ve Özellikleri

Ayı Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balığın Faydaları Nelerdir?

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Timsah Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Balık Avı Nasıl Yapılır?

Ala Balık Türleri ve Özellikleri

Ala Balık Türleri ve Özellikleri

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Koi Balığı Türleri ve Özellikleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Ege Balıkları Türleri ve Özellikleri

Ege Balıkları Türleri ve Özellikleri

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Ağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Balık Kılçığı Nasıl Uygulanır?

Balık Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Balık Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kalori?

Balık Kalori?

Köpek Balığı Türleri ve Özellikleri

Köpek Balığı Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Nasıl Tutulur?

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Süs Balıkları Türleri ve Özellikleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?

Akdeniz Balık Çeşitleri Nelerdir?